O nama.  | Organizacijska tijela  | Edukacija  | Program specijalizacije  | Obavijesti  | Skupovi  | Galerija  | Linkovi  | Statut  | Kontakt

O nama.

Organizacijska tijela

Edukacija

Program specijalizacije

Obavijesti

Skupovi

Galerija

Linkovi

Statut

Kontakt

HRVATSKO DRUŠTVO ZA MAKSILOFACIJALNU, PLASTIČNU I REKONSTRUKCIJSKU KIRURGIJU GLAVE I VRATA

Hrvatskog liječničkog zbora

Prof. dr. Ivo Čupar

Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirugiju glave i vrata osnovano je kao Sekcija za maksilofacijalnu i plastičnu kirurgiju odobrenjem glavnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora 16.svibnja 1954. godine. Osnivanje Društva potakao je prof dr Ivo Čupar, osnivač maksilofacijalne kirurgije u Hrvatskoj, koji je 8.svibnja 1954. godine okupio incijativni odbor predstavnika maksilofacijalne i plastične kirurgije. Nakon osnutka Sekcije u Zagrebu, osnovane su Sekcije u Ljubljani i Beogradu i formirano Udruženje za za maksilofacijalnu i plastičnu kirurgiju Jugoslavije.

Prof dr Ivo Čupar (1901-1981) bio je predsjednik Sekcije od osnutka do 1974. godine, a bio je i dugogodišnji predsjednik Udruženja. Prof Čupar uveo je kirurgiju čeljusti u nastavu Medicinskog fakulteta u Zagrebu već 1933.g., vodeći odjel čeljusne kirurgije pri Klinici za uho, grlo i nos na Šalati. Prema idejnom planu prof Čupara osnovana je 1939.g Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju i kliničku stomatologiju u Zagrebu, u sklopu Kliničkog bolničkog centra na Šalati, prva u tom dijelu Europe.

Na incijativu prof Čupara ubrzo nakon osnivanja, Sekcija 10.studenog 1955.g. pokreće izdavanje časopisa “Chirurgia maxillofacialis et plastica”, koji je internacionalno priznat i indeksiran u Index Medicus.

Prim. dr. Vladimir Mikolji i prof.dr.sc. Mladen Barlović

Poslije prof Čupara predsjednik Sekcije postaje prim dr Herbert Klemenčić, pročelnik Odjela za plastični kirurgiju Vojne bolnice u Zagrebu, a glavni urednik časopisa prim dr Bogdan Malinger, pročelnik Odjela za maksilofacijalnu kirurgiju. Od 1981- 1986 predsjednik je prim dr Vladimir Mikolji, predstojnik Klinike za kirurgiju čeljusti i lica u Zagrebu, a glavni urednik časopisa od 1982. prof dr Mišo Virag.

Odlaskom prim Mikoljija u mirovinu predsjedništvo Sekcije preuzima prim dr Ivo Pedišić, pročelnik Odjela za plastičnu kirurgiju i opekline Klinike za dječje bolesti u Zagrebu. Od 1990.g. do danas predsjednik je prof dr sc Mišo Virag.

Prof.dr.sc. Mišo Virag

1997. g. iz Sekcije se nakon četrdeset dvije godine zajedništva izdvajaju plastični kirurzi i osnivaju pri Hrvatskom liječničkom zboru Hrvatsko društvo za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju. Na izbornoj skupštini Društva održanoj 28.4.1998. godine Sekcija preuzima današnji naziv - Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirugiju glave i vrata. Na istom skupu usvojen je sadašnji ustroj Društva i Statut Društva.

Tijekom gotovo 50 godina rada  Društvo/Sekcija je organiziralo više međunarodnih i domaćih skupova , kongresa, intersekcijskih sastanaka i tečajeva.

Od 1999.g. kada je u prosincu održan I. Kongres Hrvatskog društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirugiju glave i vrata, pod predsjedništvom prof dr Miše Viraga, Društvo konsekutivno nastavlja godišnju organizaciju kongresa. Drugi kongres održan je 2000.g. u Osijeku pod predsjedništvom prim dr Josipa Hanzera, treći 2001.g. u Lovranu, pod predsjedništvom prof dr Marijana Cara, a četvrti 2002.g. u Splitu pod predsjedništvom dr Njegoslava Bušića.  Godine 2002. u organizaciji Društva održan je u Rovinju 4th International Danubius Conference on Maxillofacial and Oral Surgery.  Peti Kongres održan je u Zadru pod predsjedništvom doc dr Zlatka Matulića uz pomoć dr Mladena Srzentića. Šesti Kongres, održan u Zagrebu 2004. g. pod predsjedništvom prof dr Naranđe Aljinović Ratković, bio je istovremeno i jubilarna proslava 50-te godišnjice Društva s  brojnim uzvanicima  iz inozemstva. Od 2004. g odlukom Skupštine Društva kongresi se održavaju svake druge godine a u neparnim godinama održavaju se godišnji sastanci Društva. Prvi godišnji sastanak održan je u Osijeku 2005.g. u organizaciji mr dr. Dinka Leovića. Sedmi kongres održan je u Rijeci 2006.g. pod predsjedništvom prof. dr. Mirne Juretić.

    

© MFK | Izrada internet stranica - Valdez poslovne usluge | upogonjeno TYPO3 cms-om